Pristopna izjava
Pristopna izjava

GAL NA EVROSPKEM PRVENSTVU V BMX RACE

20 junija, 2024

Med, 29. 5. 2024 in 2. 6. 2024, se je v Veroni odvijalo evropsko prvenstvo v disciplini BMX RACE, ki je od leta 2008 tudi uradna olimpijska disciplina.

Team BMX Verona je z eno največjih prog zagotovo BMX meka tega dela Evrope, organizacija velikih tekmovanj pa jim ni tuja, saj že 7 let zaporedoma prirejajo dirke evropskega pokala, bili so že prireditelj svetovnega pokala, tokrat pa so drugič gostili evropsko prvenstvo.

Skupno število tekmovalcev v kategorijah challange in championship je bilo le malenkost manjše kot lani, ko so v Franciji dosegli absolutni rekord. 2130 se jih je na štartu zbralo v Veroni skoraj z vsemi največjimi imeni tega športa.

Tokratnega evropskega prvenstva se je udeležilo največje število slovenskih tekmovalcev, ki so se razvrstili v treh tekmovalnih dneh. Slovenska odprava je štela 16 članov, najmlajši med njimi pa je bil prav naš član Gal Malavašič Šurca, lanskoletni državni prvak in skupni zmagovalec regijskega pokala ALPE ADRIA BMX RACE. Gal je tekmoval v kategoriji dečkov 9 let.

Število mladih v tem športu je vsako leto višje, tokrat je v Galovi kategoriji nastopilo kar 93 tekmovalcev iz celotne Evrope. Gal se je pogumno spopadel s progo, ki jo že dobro pozna, saj slovenski tekmovalci veliko trenirajo v Italiji, ustrašil se ni niti močne konkurence. Mote je odvozil odlično in bil 3., 4. in 2., kar je pomenilo suvereno uvrstitev v osmino finala. V osmini finala je z nekaj smole končal na 5. mestu, kar je pomenilo končno 34. mesto med 93 tekmovalci.

Gal je po tekmovanju povedal: »Razočaran sem, ker vem, da bi lahko prišel vsaj v četrtfinale – to je bil moj cilj. Mote sem odpeljal super, sploh tretjega. Saj bom kmalu spet tekmoval, pa bo boljše na naslednjem evropskem prvenstvu.«

Verjamemo, da je pred Galom še dolga športna pot, veliko treningov in tekmovanj in za dosego ciljev bo še veliko časa in priložnosti.

Velja poudariti, da je BMX RACE disciplina pri nas v Sloveniji še vedno v razvoju, saj nas močno omejuje slaba infrastruktura.

Mladi kolesarji pa se kljub vsemu ne predajajo, odločeni so, da vztrajajo in verjamejo, da se bo v prihodnosti zgodil napredek tudi na področju BMX RACE infrastrukture, kar bi jim omogočalo veliko boljše pogoje za treninge.

Galu in vsem slovenskim tekmovalcem iskreno čestitamo za njihove nastope in jim želimo še veliko uspeha!

Foto: Simon Stojko Falk

pODOBNE NOVICE

crossmenuarrow-down